قبل از اینکه روشهای پیشگیری از بارداری را کنار بگذارید، مهم است که یک وقت معاینه با پزشک خود رزرو کنید. شما باید آماده باشید تا در مورد سابقه پزشکی خانوادگی خود و همسرتان، داروهایی که در حال حاضر مصرف می کنید و سبک زندگی خود صحبت کنید. چکاپ پیش از بارداری به پزشک کمک می کند تا بداند که فرد تا چه حدی برای بارداری آماده است. یک سبک زندگی سالم، از جمله رژیم غذایی و ورزش، به ویژه در دوران بارداری مهم است. همچنین بسیار مهم است که زنان تا قبل از اقدام به بارداری، نوشیدن الکل، مصرف داروهای تفریحی و سیگار کشیدن را متوقف کنند.
پزشک شما همچنین ممکن است آزمایشهای اولیه خون و ادرار را برای عفونتهای مختلف مقاربتی انجام دهد و سوابق ایمنسازی شما را بررسی کند و ایمنیهای خاصی را آزمایش کند.
عملکرد سیستم ایمنی بدن شما در دوران بارداری تا حدودی پایین است و مادران باردار را مستعد ابتلا به عفونت ها و عوارض می کند. واکسیناسیون می تواند کمک زیادی به پیشگیری یا کاهش شدت بیماری هایی کند که می توانند باعث بیمار شدن شما یا آسیب رساندن به جنین در دوران بارداری شوند.
-واکسن آنفولانزا همیشه برای خانمهایی که در فصل آنفولانزا باردار هستند توصیه میشود، بنابراین اگر میخواهید باردار شوید تا در هفتههای اولیه که ممکن است ندانید هنوز باردار هستید، آن را دریافت کنید، ایده خوبی است. (واکسن آنفولانزا برای زنان باردار نیز بی خطر است.)
-واکسن هایی مانند واریسلا (آبله مرغان) و سرخجه (سرخک آلمانی) در دوران بارداری قابل استفاده نیستند، بنابراین توصیه می شود قبل از اقدام به بارداری آزمایش ایمنی انجام دهید و در صورت لزوم واکسینه شوید. مهم است که به خاطر داشته باشید که قبل از اقدام برای باردار شدن، باید حداقل یک ماه پس از واکسیناسیون صبر کنید.
-آبله مرغان ممکن است مشکل بزرگی به نظر نرسد، اما زنان باردار با افزایش خطر ابتلا به ذات الریه به عنوان یک عارضه مواجه هستند. اگر زن باردار بین هفته هشتم تا بیستم بارداری به آبله مرغان مبتلا شود، کودک با خطر ابتلا به سندرم واریسلا مادرزادی مواجه خواهد شد که میتواند باعث زخمهای پوستی، رشد ناکافی دستها و پاها، التهاب چشم و مشکلات رشد مغز شود.
-سرخجه می تواند عواقب جدی تری داشته باشد: خطر سقط جنین، مرده زایی و زایمان زودرس وجود دارد و اگر سرخجه به جنین منتقل شود، احتمال دارد که نوزاد با طیفی از مشکلات از جمله بینایی و شنوایی متولد شود. مشکلات، آسیب قلبی، میکروسفالی و آسیب کبد و طحال.
عفونت های مقاربتی
تعدادی از عفونت های مقاربتی (STIs) وجود دارد که می تواند منجر به ناباروری شود یا بر سلامت شما یا سلامت کودک شما در دوران بارداری تأثیر بگذارد، بنابراین اگر در معرض خطر بالایی هستید، ممکن است قبل از اقدام برای باردار شدن از نظر بیماری های مقاربتی آزمایش شوید.
کلامیدیا و سوزاک اغلب تشخیص داده نمی شوند زیرا بسیاری از افرادی که این بیماری های مقاربتی را دارند هیچ علامتی ندارند. هر دو عفونت می توانند به لوله های فالوپ آسیب برسانند و منجر به بیماری التهابی لگن شوند که می تواند باعث ناباروری شود. این بیماری های مقاربتی همچنین می توانند بر بارداری و جنین شما تأثیر بگذارند. کلامیدیا می تواند باعث زایمان زودرس شود و اگر عفونت در حین تولد به کودک شما منتقل شود، نوزاد شما ممکن است دچار عفونت چشم یا ذات الریه شود. سوزاک می تواند منجر به سقط جنین، پارگی زودرس پرده ها و زایمان زودرس شود و اگر در حین زایمان به نوزاد شما منتقل شود، می تواند منجر به عفونت های خونی چشم، مفاصل یا تهدید کننده زندگی در کودک شما شود. در حالی که کلامیدیا و سوزاک را میتوان با آنتیبیوتیکها درمان کرد، درمان نمیتواند آسیبی را که قبلاً وارد شده است، خنثی کند.
سیفلیس همچنین می تواند اثرات جدی بر سلامتی شما در دوران بارداری داشته باشد. اگر بعد از هفته 20 تشخیص داده شود، خطر زایمان زودرس افزایش می یابد و نوزادانی که با سیفلیس متولد می شوند ممکن است دچار مشکلات سلامتی جدی مانند آسیب مغزی و از دست دادن شنوایی و بینایی شوند. اما اگر قبل از هفته 20 اقدام به درمان کنید، احتمال زیادی وجود دارد که عفونت به کودک شما منتقل نشود. مثل کلامیدیا و سوزاک، سیفلیس را می توان با آنتی بیوتیک ها درمان کرد.
به طور مشابه، اچآیوی میتواند به کودک شما منتقل شود،علیرغم اینکه انتقال میتواند در هر مرحله از بارداری، زایمان و زایمان و همچنین در دوران شیردهی اتفاق بیفتد. تشخیص و درمان به موقع می تواند به کاهش خطر انتقال از مادر به نوزاد کمک کند.
در نهایت، ممکن است قبل از اقدام برای باردار شدن، آزمایش هپاتیت B داده شود، زیرا ممکن است در حین زایمان به جنین شما نیز منتقل شود. نوزادانی که در بدو تولد آلوده میشوند میتوانند به عفونت مزمن هپاتیت B مبتلا شوند که میتواند باعث مشکلات سلامتی مادامالعمر شود، اما اگر نوزاد با یک سری واکسنها و تزریق گلوبولین ایمنی هپاتیت B در بدو تولد درمان شود، میتوان از این امر پیشگیری کرد. اگر برای هپاتیت B واکسینه نشده اید، در مورد تزریق واکسن با پزشک خود صحبت کنید—شما می توانید با خیال راحت در هر زمانی قبل یا در طول بارداری خود آن را دریافت کنید.
غربالگری ژنتیکی
سن، سابقه خانوادگی و پیشینه قومی شما می تواند خطر تولد فرزند شما با شرایط ژنتیکی را افزایش دهد که برخی از آنها می توانند کیفیت و طول عمر کودک را به شدت کاهش دهند. برخی از بیماری های ژنتیکی در جمعیت های خاصی شایع تر است. به عنوان مثال، اختلالات خونی مانند تالاسمی و هموگلوبینوپاتی در بین مردم آفریقایی، مدیترانه ای و آسیایی شایع تر است. فیبروز کیستیک در میان مردم قفقاز شایع ترین است. افراد یهودی تبار اشکنازی بیشتر ناقل بیماری تای ساکس، بیماری کاناوان و تعدادی دیگر از شرایطی هستند که کشنده هستند یا کیفیت زندگی کودک را به شدت کاهش می دهند. در حالی که غربالگری ژنتیکی برای شرایط خاص ممکن است توسط پزشک شما پس از بارداری توصیه شود، اکنون آزمایشهایی وجود دارد که تعیین میکند آیا شما ناقل برخی از بیماریهای اتوزوم مغلوب هستید یا خیر.
منابع: